Αρχική » Περικοπές στις Συντάξεις Χηρείας

Περικοπές στις Συντάξεις Χηρείας

Περικοπές στις Συντάξεις Χηρείας. Τι Μπορεί να Αλλάξει και Ποιες Είναι οι Εξελίξεις. Άρθρο του Χάρη Ψωμιάδη Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων ΕΣΥΝΑΑ

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comments
Περικοπές στις Συντάξεις Χηρείας

Περικοπές στις Συντάξεις Χηρείας: Τι Μπορεί να Αλλάξει και Ποιες Είναι οι Εξελίξεις.

Οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει λύσεις μέχρι το τέλος του έτους, προσπαθώντας να άρει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι χηρείας, τόσο από την πλευρά της εργασίας όσο και των αναδρομικών περικοπών.

Η Σημερινή Κατάσταση και τα Σχέδια Αλλαγών

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανούντος για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, το ποσό μειώνεται στο 35% εάν ο/η δικαιούχος εργαστεί ή λάβει άλλη σύνταξη. Αυτή η περικοπή ισχύει ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, το υπουργείο εξετάζει δύο σενάρια που αφορούν την επιλογή περικοπής:

Δυνατότητα Επιλογής Σύνταξης: Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν ποια σύνταξη θα περικοπή κατά 50%, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μειώσουν τη μικρότερη σύνταξη.

Περικοπή Μόνο της Εθνικής Σύνταξης: Η περικοπή να εφαρμόζεται μόνο στην εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι στην αναλογική, μειώνοντας τον συνολικό αντίκτυπο για τους συνταξιούχους.

Το Πρόβλημα των Αναδρομικών Περικοπών

Το μεγαλύτερο αγκάθι στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας είναι τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως σήμερα. Οι περικοπές που δεν εφαρμόστηκαν σε αυτό το διάστημα ενδέχεται να απαιτηθεί να επιστραφούν από τους συνταξιούχους, αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους για την ελάφρυνση αυτής της πίεσης, είτε με τη σταδιακή επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, είτε με την αναζήτηση άλλων λύσεων που θα μειώσουν τον αντίκτυπο στους συνταξιούχους.

Δυνατότητα Εργασίας για τους Συνταξιούχους Χηρείας

Μια άλλη σημαντική πρόταση που εξετάζεται αφορά την άρση του αποκλεισμού των συνταξιούχων χηρείας από την εργασία. Σήμερα, οι συνταξιούχοι χηρείας εξαιρούνται από την δυνατότητα εργασίας χωρίς να υποστούν περικοπές στη σύνταξή τους, κάτι που το υπουργείο προτίθεται να αλλάξει, επιτρέποντας σε αυτούς τους δικαιούχους να εργάζονται χωρίς σοβαρές συνέπειες για τη σύνταξή τους.

Διπλή Περικοπή για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο, καθώς υπόκεινται σε διπλές περικοπές. Χάνουν το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και βλέπουν τη σύνταξη χηρείας τους να μειώνεται κατά 50% μετά την τριετία. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, συχνά μικρότερες από αυτές που θα λάμβαναν αν είχαν αποποιηθεί τη σύνταξη χηρείας από την αρχή.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, προτείνεται η δυνατότητα επιλογής της σύνταξης με τη μικρότερη περικοπή, καθώς και η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία, διατηρώντας το σύνολο των αποδοχών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι Εξελίξεις που Έρχονται

Οι προτεινόμενες αλλαγές, αν και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης, προσφέρουν ελπίδες για μια δικαιότερη μεταχείριση των συνταξιούχων χηρείας. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να κατανοεί την κοινωνική και οικονομική πίεση που ασκείται σε αυτή την ομάδα, και αναζητά τρόπους να αποκαταστήσει τις αδικίες χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους δικαιούχους.

Η πορεία προς μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη πολιτική για τις συντάξεις χηρείας είναι καθοριστική, καθώς αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που παλεύουν καθημερινά να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της ζωής.

syntakseis chireias

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00