Αρχική » Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Καταπολέμηση της Γυναικοκτονίας και Ενδοοικογενειακής Βίας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Καταπολέμηση της Γυναικοκτονίας και Ενδοοικογενειακής Βίας

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Καταπολέμηση της Γυναικοκτονίας και Ενδοοικογενειακής Βίας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Καταπολέμηση της Γυναικοκτονίας και Ενδοοικογενειακής Βίας. Άρθρο του Χάρη Ψωμιάδη Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΣΥΝ.Α.Α.

“Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Καταπολέμηση της Γυναικοκτονίας και Ενδοοικογενειακής Βίας . Η Τραγωδία της Γυναικοκτονίας και η Ενδοοικογενειακή Βία.

Η 8η Μάρτη αναδεικνύεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση των επιτευγμάτων, των προκλήσεων και των αγώνων των γυναικών παγκοσμίως.

Παρ’ όλα αυτά, πέρα από τις επιδόσεις που γιορτάζονται, η σημερινή εποχή αντιμετωπίζει μια άλλη πτυχή της γυναικείας πραγματικότητας, μια σκοτεινή πλευρά που πολλές φορές παραμελείτε η γυναικοκτονία και η ενδοοικογενειακή βία.

Γυναικοκτονία και η Ενδοοικογενειακή Βία

Η γυναικοκτονία, η οποία ορίζεται ως η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση εξαιτίας του φύλου τους, και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν δυο από τις πιο σοβαρές και επίμονες μορφές κοινωνικού προβλήματος παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, κατά μέσο όρο 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από συγγενή, αναδεικνύοντας τα ανεξίτηλα σημάδια στο παγκόσμιο πανόραμα.

Η ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται στην κατάσταση όπου ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί οποιαδήποτε μορφή βλάβης σε ένα άλλο μέλος της, διαπράττοντας παραβίαση σε διάφορα επίπεδα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική επίθεση, αλλά περιλαμβάνει επίσης άμεσες και έμμεσες απειλές, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνική απομόνωση, οικονομικό έλεγχο και άλλες μορφές καταπίεσης.

Η ενδοοικογενειακή βία και η γυναικοκτονία δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικές. Είναι οι φωνές και οι ιστορίες εκατομμυρίων γυναικών που υφίστανται φρικτές σωματικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις εντός των οικογενειών τους.

Είναι η κατάρρευση των ονείρων και των φιλοδοξιών, καθώς οι γυναίκες βιώνουν έναν κόσμο διαρκούς φόβου και τρόμου στο προσωπικό τους περιβάλλον.

Το Προφίλ των Κακοποιημένων Γυναικών και η Ψυχολογική Σκοτεινή Πλευρά των Θυτών

Το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών είναι μια σκοτεινή πραγματικότητα που επηρεάζει αμέτρητες ζωές και οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Αν και οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην κατάσταση των θυμάτων, είναι εξίσου σημαντικό να αναλύσουμε το προφίλ των κακοποιητών και τις ψυχολογικές παραμέτρους που καθοδηγούν τη συμπεριφορά τους.

Προφίλ των Κακοποιημένων Γυναικών

Η σκιαγράφηση του προφίλ των κακοποιημένων γυναικών αποκαλύπτει ένα πολύπλοκο σύνολο ψυχολογικών και  χαρακτηριστικών συμπεριφορών .

 Συνήθως, αυτές οι γυναίκες παρουσιάζουν:

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Η αδυναμία να αναγνωρίσουν την αξία τους συχνά τις οδηγεί σε σχέσεις όπου δέχονται κακοποίηση ως φυσιολογικό.

Παθητική Συμπεριφορά: Αντί να αντισταθούν στην κακοποίηση, οι γυναίκες αυτές συχνά υπομένουν τον εξευτελισμό και την προσβολή, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αυτόματα.

Ενοχικό Συναίσθημα: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις βίαιες πράξεις των εταίρων τους και αρνούνται το δικαίωμά τους να αντιδράσουν.

Αίσθημα Ανασφάλειας χωρίς Βοήθεια: Αισθάνονται φόβο, ανασφάλεια και αναξιότητα, πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να είναι αυτόνομες χωρίς τον εταίρο τους.

Συναισθηματική Εξάρτηση: Η οικονομική εκμετάλλευση και η απομόνωση τις καθιστούν παγιδευμένες στη σχέση, αναπτύσσοντας συναισθηματική εξάρτηση από τον κακοποιητή τους.

Είναι εμφανές ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καθιστά δύσκολη την απόφαση να αποχωρήσουν από τη σχέση και να ζητήσουν βοήθεια.

Προφίλ των Θυτών

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, οι θύτες παρουσιάζουν επίσης ένα πολύπλοκο προφίλ.

Συνήθως, αυτά τα άτομα χαρακτηρίζονται από:

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη εξουσίας και ελέγχου πάνω στους άλλους.

Αυταρχική Συμπεριφορά: Η ανάγκη να αποδείξουν την αξία τους και τον άνδρα τους οδηγεί σε αυταρχική συμπεριφορά.

Χρήση Βίας για Επιβολή: Το βίαιο σεξ χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο για να επιβεβαιωθεί η εξουσία και ο άνδρας.

Κτητική Συμπεριφορά και Ζήλεια: Οι θύτες συχνά εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αισθήματα παθολογικής ζήλιας.

Το προφίλ αυτό αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των κακοποιητών και τις διαταραχές που καθοδηγούν τις πράξεις τους.

Αντιμετώπιση της βίας

Η αντιμετώπιση της βίας απαιτεί αποφασιστικότητα και θάρρος. Η γυναίκα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει, τόσο εκείνη όσο και τα παιδιά της, αν υπάρχουν.

Η πρώτη κίνηση είναι να αναζητήσει βοήθεια και υποστήριξη. Μπορεί να στραφεί σε ένα αξιόπιστο άτομο από τον κοινωνικό της κύκλο, στο οποίο εμπιστεύεται την κατάστασή της.

Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί στις κατάλληλες υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μπορούν να της παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη.

Νομική Υποστήριξη: Οι νομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη νομική συμβουλή και υποστήριξη για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας και των παιδιών της.

Ψυχολογική Υποστήριξη: Οι ειδικοί στην ψυχολογία μπορούν να παράσχουν στήριξη και συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ανάκτηση της ψυχικής ευεξίας.

Οικονομική Υποστήριξη: Οι αρμόδιες αρχές και μη κυβερνητικοί φορείς μπορούν να παρέχουν οικονομική ενίσχυση και πόρους για να βοηθήσουν τη γυναίκα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της και να ξεκινήσει μια νέα ζωή εκτός από τον βίαιο σύντροφό της.

Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις διαθέσιμες υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων και την προστασία του εαυτού της και των παιδιών της.

Η αντιμετώπιση της βίας απαιτεί ένα συνδυασμό διαφόρων πόρων και υπηρεσιών, καθώς και την αποφασιστικότητα της ίδιας της γυναίκας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να επανακτήσει την αξιοπρέπειά της.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο, φαινόμενο που απαιτεί προσέγγιση από διάφορες οπτικές γωνίες. Η κατανόηση τόσο του προφίλ των θυμάτων όσο και των θυτών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

Ωστόσο, παρά το σκοτάδι αυτής της πραγματικότητας, υπάρχει φως ελπίδας. Η σημερινή εποχή φέρνει μια ευαισθητοποίηση και μια δέσμευση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άτομα από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία.

Η πρόληψη είναι ο πυρήνας αυτής της μάχης. Μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ανάπτυξης συστημάτων υποστήριξης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη και ανεπιθύμητη.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της για να διαμορφώσει και να εφαρμόσει πολιτικές που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και θα τιμωρούν αυτούς που διαπράττουν πράξεις βίας εναντίον τους.

Μόνο με αποφασιστική δράση και αποφασιστικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα ζει χωρίς φόβο και ελεύθερη από βία.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00