Αρχική » Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων

Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων

Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων. Άρθρο του Ψωμιάδη Χάρη Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
1 comment
Poia eínai kai pos diorthónontai ta láthi ston ypologismó ton syntáxeon

Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων

Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων. Πώς να αντιμετωπίσετε τα λάθη στον υπολογισμό της σύνταξής σας: Πρακτικές συμβουλές για συνταξιούχους

Τα τελευταία χρόνια, οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων και καθυστερήσεων στον υπολογισμό και την απονομή των συντάξεών τους, κυρίως λόγω των λαθών που γίνονται από τον ΕΦΚΑ.

Οι διαδικασίες γίνονται ακόμα πιο περίπλοκες όταν οι ασφαλισμένοι έχουν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, γεγονός που συχνά οδηγεί σε λανθασμένους υπολογισμούς και κατώτερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται.

Τα λάθη αυτά όχι μόνο επιβαρύνουν τους συνταξιούχους, οι οποίοι πολλές φορές λαμβάνουν λιγότερα χρήματα, αλλά προσθέτουν και μια σημαντική γραφειοκρατική επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ, καθώς αναγκάζονται να ξανακάνουν τις ίδιες υποθέσεις δύο φορές για να τα διορθώσουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα συχνότερα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων και θα παρέχουμε συμβουλές για το πώς μπορούν οι συνταξιούχοι να τα αντιμετωπίσουν.

Τα συχνότερα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων

  1. Προβλήματα με τη διαδοχική ασφάλιση

Η διαδοχική ασφάλιση αφορά ασφαλισμένους που έχουν εργαστεί σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ). Σε πολλές περιπτώσεις, όταν υπολογίζεται η σύνταξη, οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλους τους ασφαλιστικούς χρόνους, κυρίως όταν υπάρχουν διαφορετικοί εργοδότες. Έτσι, οι συντάξεις που απονέμονται είναι χαμηλότερες από τις κανονικές.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός συνταξιούχου που είχε ασφαλιστεί τόσο στην Ιονική Τράπεζα όσο και στην Alpha Bank, αλλά και στο Δημόσιο.

Παρότι η συνολική του ασφάλιση ανέρχονταν σε περισσότερα από 5.200 ένσημα, η αρχική σύνταξη που υπολογίστηκε ήταν μόνο 584 ευρώ. Μετά από ένσταση και προσκόμιση των σχετικών στοιχείων, το ποσό διορθώθηκε στα 1.062 ευρώ καθαρά.

  1. Παραλείψεις στις συντάξιμες αποδοχές

Άλλο ένα συχνό λάθος είναι η μη πλήρης καταγραφή των συντάξιμων αποδοχών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργαζομένων του δημοσίου τομέα, που έχουν κάνει μετάταξη από μία υπηρεσία σε άλλη, πολλές φορές οι αποδοχές τους δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη κατά τον υπολογισμό της σύνταξης.

Αυτό συμβαίνει όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων δεν έχουν αποστείλει στον ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να εκδίδονται συντάξεις με βάση ελλιπή δεδομένα.

  1. Λάθη στο ασφαλιστικό βιογραφικό

Ο υπολογισμός των συντάξεων βασίζεται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, το οποίο περιέχει το ασφαλιστικό βιογραφικό του καθενός. Ωστόσο, το σύστημα αυτό δεν περιλαμβάνει πάντοτε όλα τα ένσημα, ειδικά παλαιότερων εποχών που δεν είχαν μηχανογραφηθεί.

Όταν οι ασφαλισμένοι επικαλούνται ότι έχουν ένσημα που δεν εμφανίζονται στο σύστημα, αυτά τα ένσημα δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την έκδοση της σύνταξης. Μόνο μέσω της ένστασης και με την προσκόμιση των αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να γίνει η διόρθωση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα λάθη στη σύνταξή σας

Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι ασφαλισμένοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι η σύνταξή τους υπολογίζεται σωστά και ότι λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

  1. Ελέγξτε το ασφαλιστικό σας βιογραφικό

Πριν υποβάλετε αίτηση για σύνταξη, φροντίστε να ελέγξετε το ασφαλιστικό σας βιογραφικό μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν εμφανίζονται κάποια ένσημά σας, επικοινωνήστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσκομίστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να διορθωθεί το λάθος πριν από την υποβολή της αίτησης.

  1. Υποβολή ένστασης

Εάν διαπιστώσετε ότι η σύνταξή σας έχει υπολογιστεί λανθασμένα, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε ένσταση εντός προθεσμίας. Η ένσταση μπορεί να γίνει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τον ασφαλιστικό σας χρόνο ή τις αποδοχές σας που δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διορθώσεις γίνονται εντός τριών μηνών από την υποβολή της ένστασης.

  1. Συντάξεις με υπεύθυνη δήλωση (συντάξεις εμπιστοσύνης)

Ο νόμος για τις συντάξεις ταχείας απονομής (fast track) παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ζητήσουν τη συνυπολογισμό των ενσήμων που δεν φαίνονται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, με υπεύθυνη δήλωση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνει. Αν και αυτός ο τρόπος απονομής σύνταξης μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία και να μειώσει τα λάθη, οι περισσότερες αποφάσεις εκδίδονται χωρίς να αξιοποιείται αυτή η δυνατότητα.

  1. Ενημερωθείτε για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση

Εάν έχετε διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς υπολογίζεται η σύνταξή σας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο ασφαλιστικός χρόνος σε διαφορετικούς φορείς μπορεί να μην υπολογιστεί σωστά, γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε εγκαίρως για το δικαίωμά σας να καταθέσετε ένσταση ή υπεύθυνη δήλωση αν υπάρξουν παραλείψεις.

  1. Ζητήστε νομική ή επαγγελματική υποστήριξη

Σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως όταν έχετε πολλαπλές μορφές ασφάλισης ή όταν έχετε ενστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως είναι σκόπιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός νομικού ή ασφαλιστικού συμβούλου.

Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν για το πώς να υποβάλετε αίτηση ένστασης ή να διορθώσετε τα λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό της σύνταξής σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα λάθη στον υπολογισμό της σύνταξής σας

Τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων είναι ένα συχνό φαινόμενο που προκαλεί αναστάτωση και οικονομικές απώλειες στους συνταξιούχους. Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία και τις σωστές ενέργειες, οι ασφαλισμένοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες, η προσεκτική καταγραφή του ασφαλιστικού βιογραφικού και η υποβολή ενστάσεων σε περιπτώσεις λαθών αποτελούν τα βασικά βήματα για την προστασία των συμφερόντων των συνταξιούχων.

Είναι σημαντικό οι συνταξιούχοι να παραμένουν ενεργοί και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους όταν διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στον υπολογισμό της σύνταξής τους.

Δείτε Επίσης

1 comment

Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και οι Επιπτώσεις στις Συντάξεις - Ε.ΣΥΝ.Α.Α. 14/10/2024 - 6:26 ΠΜ

[…] Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και οι Επιπτώσεις στις… Ποια είναι και πως διορθώνονται τα λάθη στον… Πληρωμές Συντάξεων Νοεμβρίου 2024 Περικοπές στις […]

Reply

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00