23ο Πανελλήνιο Συνέδριο

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π Ο Α Σ Α

Στο Λουτράκι Κορινθίας & στο Ξενοδοχείο Wyndham Loutraki Poseidon Resort διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου 2023 το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

Θέματα Ημερησίας Διάταξης του Συνεδρίου 29 και 30 Απριλίου 2023

1. Έκθεση πεπραγμένων και απολογισμού δράσης του Δ.Σ. για το έτος 2022 από τον Πρόεδρο .

2. Έγκριση Ισολογισμού και Οικονομικού Απολογισμού Ομοσπονδίας

1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022 .

3. Ανάγνωση από τον Πρόεδρο της Ε.Ε.

της έκθεσης του διενεργηθέντος διαχειριστικού ελέγχου του έτους 2022.

4. Παρουσίαση του Προϋπολογισμού 2023.

5. Ψηφοφορία για την έγκριση ή μη των ανωτέρω θεμάτων .

6. Συζήτηση – έγκριση επί της προτάσεως του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α.

για την υλοποίηση- εφαρμογή του Κανονισμού Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας ΠΟΑΣΑ ( Ε.Λ.Α. ΠΟΑΣΑ ).

7. Λοιπά θέματα .

8. Έγκριση ψηφίσματος .

Έναρξη εργασιών του συνεδρίου

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ.

Στην έναρξη των εργασιών ήταν παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα ΑΘηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ”αλλάzουμε ΜΑΖΙ” και Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Καραπανάγος (συντάκτης του ρεπορτάζ), ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, Ταξίαρχος Χαράλαμπος Τετράδης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ταξίαρχος Δημήτριος Γεωργανάς, η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, Αστυνόμος Β΄ Μάρθα Μυστακίδου, και ο Υποπλοίαρχος Δημήτριος Χρόνης, ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.

Την δεύτερη ημέρα 30-4-2023 σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη παρουσιάστηκαν από τους :

ʼ Αντιπρόεδρο Δ.Σ. Π.Ο.Α.Σ.Α. και Νομικό Σύμβουλο ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ Νικήτα θέματα νομικού περιεχομένου , συνταξιοδοτικά και διεκδικήσεις .

Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Α.Σ.Α. ΟΥΡΑΝΟ Νικόλαο θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος αποστράτων

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της επιτροπής σχεδιασμού του προτεινόμενου Ε.Λ.Α.Π.Ο.Α.Σ.Α. παρουσίασε κατ’ άρθρο το Σχέδιο και ακολούθησε συζήτηση και ψήφιση αυτού συζήτηση.

Μετά την τέλος των εγγεγραμμένων ομιλητών τον λόγο έλαβε ο Γ.Γ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς και μίλησε γαι θέματα της αρμοδιότητάς του και έκλεισε επι του συνόλου των τεθέντων θεμάτων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος.

Οι σύνεδροι ομόφωνα ενέκριναν το Ψήφισμα του Συνεδρίου και εξουσιοδότησαν το κ. Πρόεδρο για την κοινοποίηση στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα

ΨΗΦΙΣΜΑ της Π.Ο.Α.Σ.Α. κατά το 23 Π.Σ. της 29 & 30-4-2023

Λουτράκι, 30 Απριλίου 2023

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Λουτράκι, σήμερα την 30η του μηνός Απριλίου του έτους 20223ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 20.30΄, τα μέλη του 23ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,

Ο μ ο φ ώ ν ω ς

Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1. Αποτίουν φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την προστασία των έννομων αγαθών στην κοινωνία και στην Πατρίδα μας και εκφράζουν τη θερμή συμπαράστασή τους προς τους οικείους τους.

2. Συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ) γιατί καθημερινά με πενιχρά μέσα, αλλά με υψηλό φρόνημα και πίστη στο καθήκον τους, δίνουν ένα άνισο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να διασφαλίσουν τα αγαθά της τάξης, ασφάλειας, και ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών.

3. Ανησυχούν για την ανεργία, την αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων μας, την αύξηση του δημογραφικού προβλήματος, την αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, την κρίση θεσμών και αξιών.

4. Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες πολιτικές που δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες.

5. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες, άδικες και αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, με τους Ν.4093/12, Ν.4387/16 & Ν.4472/17 και Ν.4670/20, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.

6. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ:2192/2014 και 1128/2016, σε ό,τι αφορά το Ν. 4093/12, με την ΠΛΗΡΗ επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου/ Αυγούστου 2012, την ενσωμάτωση του υπολοίπου 50 % των αναδρομικών στη σύνταξη (όπως έγινε με το Ν.4307/14) και την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τέλους του 2018 (και όχι όπως αυθαίρετα αποδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2016-Ν.4575/18), για τη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που παραβιάσθηκε κατάφωρα (άρθρ. 95, παρ. 5 του Συντάγματος).

7. Ζητούν τη διακοπή από την ενιαία σύνταξη των αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας της παρακράτησης της ασφαλιστικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθ.11 Ν.3865/2010), ως έγινε με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, από 01-01-2023 με Ν. 4972/2022, κατόπιν των υπ’ αριθ. 244/2017 & 504/2021 αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνέδριο εν Ολομελεία, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ E.Α.Σ. και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων -Πάσχα και αδείας, για τα οποία καταβλήθηκαν επί δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές, που θεσμοθετήθηκαν με διατάξεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές, από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών νόμων.

8. Ζητούν την άμεση επανασύνδεση των συντάξεων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με το προσωπικό στην ενέργεια, ως ειδικής κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, κατηγορίας εργαζομένων και την ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» του Ν. 4387/16,στις ανταποδοτικές συντάξεις που δημιουργεί απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος μας και αποστερεί ισοβίως, από τους συνταξιούχους που την υφίστανται τις αυξήσεις που θα ελάμβαναν στην σύνταξή τους, λόγω μείωσης του εισοδήματος τους λόγω ανόδου του πληθωρισμού.

9. Διατηρούν σταθερή την επιδίωξη για δημιουργία Ενιαίου Ασφαλιστικού Πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων και, καλούν όλους να αγωνισθούν για την αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού Φορέα ΤΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά του Τομέα Επικούρησης από τον e-ΕΦΚΑ, στο ΤΑΠΑΣΑ, την αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιδιώκουν τη δημιουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας με τη σταδιακή διεύρυνση των δικαιούχων του, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

10. Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα e-ΕΦΚΑ, για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης , καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).

11. Καταδικάζουν τις προσπάθειες της πλειοψηφίας του Δ.Σ της Ε.Α.Α.Σ. να καταργηθεί ο θεσμοθετημένος πόρος 4% υπέρ Μ.Τ.Σ. από τις αμυντικές δαπάνες και να υπαχθεί στον ΕΚΟΕΜΣ ή σε ειδικό λογαριασμό του Μ.Τ.Σ. στον οποίο θα μετέχουν μόνον στρατιωτικοί εξαιρουμένων των αστυνομικών.

12. Επιδιώκουν σταθερά τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων νοσηλείας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενέργεια και αποστρατεία, στο ΝΙ.Μ.Τ.Σ .

13. Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την μείωση του ποσού στο καταβαλλόμενο Β.Ο.Ε.Α. και θα αγωνιστούν για την επαναφορά της προταίρας κατάστασης καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν το μείζον για τους απόστρατους αυτό θέμα.

14. Ζητούν την επέκταση των δικαιούμενων παροχών από το «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας», από 10 σε 15 έτη, με αφετηρία την πράξη αποστρατείας.

15. Ζητούν από την πολιτική και φυσική ηγεσία να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό του Νόμο 3688/2008.

16. Διατυπώνουν την ανησυχία τους για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος, που γίνεται καθημερινά, περισσότερο αδίστακτο, απρόσωπο, ανάλγητο και αποκρουστικό , την αυξανόμενη παιδική εγκληματικότητα , και αποδοκιμάζουν την διατήρηση ακόμα σε ισχύ, σε ένα κράτους δικαίου, ευεργετικών διατάξεων πρόωρης αποφυλάκισης επικίνδυνων κακοποιών.

17. Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, με συνέπεια, αξιοπιστία και αγωνιστικότητα θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη.

18. Ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ίδια την Ουκρανία αλλά και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

19. Τέλος, εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Λήξη συνεδρίου

Ακολούθησε δείπνο σε γνωστό κέντρο της Κορίνθου το οποίο προσέφερε ο κ. Δήμαρχος Κορίνθου ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος ως χορηγός του Συνεδρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συνέδρους . Ο κ. Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Δήμαρχο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. για την χορηγία του ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του ..

Φωτογραφίες από το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α

PSM_0782
PSM_0940
PSM_0817

Τελευταία νέα

Εδώ θα δείτε τα τελευταία Νέα μας, τις Δράσεις μας καθώς και διάφορα σχετικά Άρθρα.

Ενωση Συνταξιουχων

 

Αστυνομικων Αττικης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ: 21 0380 3085

 

Email: esynaa2009@gmail.com

 

Διεύθυνση: Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Μπενάκη 56, Αθήνα 106 78

Διαχειριστής Ιστοσελίδας & Social Media, Κειμενογράφος, Σύνταξη Περιεχομένου: Ψωμιάδης Χαρίλαος.

Υπεύθυνοι Σύνταξης της Ηλεκτρονικής Έκδοσης για το Δ.Σ.: Ασλανίδης ΔημήτριοςΣπυράκος Αθανάσιος – Ψυχογυϊός Ιωάννης.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00