Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός – bullying. Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Η Σημασία της Συνεργασίας και της Πρόληψης
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός ανάμεσα στους μαθητές αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Η ύπαρξη ενός κλίματος στο οποίο τα παιδιά νιώθουν ασφαλή και σεβαστά είναι θεμελιώδους σημασίας για την ψυχοκοινωνική τους ευημερία και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι απλώς μια φυσιολογική εμπειρία της παιδικής ηλικίας, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.
Ο όρος “bullying” προέρχεται από το ρήμα “bully”, το οποίο σημαίνει “πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει”. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τον εκφοβισμό ως ένα συστηματικό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη δράση από την κοινωνία, το σχολείο, τις οικογένειες και τις αρμόδιες αρχές.
Οι εκδηλώσεις της ενδοσχολικής βίας μπορούν να ποικίλουν από φραστικές επιθέσεις και απειλές έως φυσική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση. Τα παιδιά που γίνονται θύματα ενδοσχολικής βίας εμφανίζουν συχνά σημάδια όπως απουσίες, μαθησιακή πτώση και αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και των αρμόδιων αρχών. Είναι σημαντικό να προωθούμε την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για τον εκφοβισμό και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Οι γονείς έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Είναι σημαντικό να συζητούν ανοιχτά με τα παιδιά τους για το θέμα και να τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν εάν γίνουν θύματα εκφοβισμού. Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται με το σχολείο και τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή και προστατευμένα.
Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε υποστήριξη στα παιδιά που γίνονται θύματα ενδοσχολικής βίας και να τα ενθαρρύνουμε να ζητήσουν βοήθεια. Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη και συμβουλές για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και των συνεπειών του στην ψυχολογική ευημερία του παιδιού.
Τέλος, είναι σημαντικό να εργαζόμαστε ως κοινωνία για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο η ενδοσχολική βία δεν θα ανεχθεί και θα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Μόνο με τη συνεργασία και την πρόληψη μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο όλα τα παιδιά θα αισθάνονται ασφαλή και σεβαστά.
Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας για την Καταπολέμηση της Ενδοσχολικής Βίας: Ένα Βήμα Προς την Ασφάλεια των Μαθητών
Με την επίσημη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ένα νέο εργαλείο καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού κάνει την εμφάνισή του: η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα “Stop Bullying”. (ΦΕΚ Β’ 2176/08-04-2024)
Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των μαθητών και τη διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής αναφορών για περιστατικά ενδοσχολικής βίας.
Η πλατφόρμα “Stop Bullying” είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης “gov.gr”, προσφέροντας ένα εύχρηστο και ασφαλές περιβάλλον για την υποβολή αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Οι γονείς και οι μαθητές έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και τη δυνατότητα υποβολής ανώνυμων αναφορών μέσω ατομικών κωδικών εισόδου. Κάθε αναφορά που υποβάλλεται καταγράφεται στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας και αποστέλλεται αυτόματα στους υπεύθυνους αποδέκτες αναφορών της σχολικής μονάδας για περαιτέρω εξέταση.
Η πλατφόρμα διευκολύνει επίσης την επικοινωνία μεταξύ των υπεύθυνων αποδέκτες αναφορών και των ενδιαφερομένων μελών της σχολικής κοινότητας, ενισχύοντας τη διαδικασία αντιμετώπισης των περιστατικών βίας.
Επιπλέον, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής και αξιολόγησης των παιδαγωγικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών, προωθώντας τη διαφάνεια και την εποπτεία της διαδικασίας.
Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “Stop Bullying” αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των μαθητών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εκπαίδευσης.
Με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων και τη χρήση της τεχνολογίας, μπορούμε να προάγουμε μια κουλτούρα στην οποία ο εκφοβισμός και η βία στα σχολεία είναι απαράδεκτα και αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.
2 comments
[…] Χωροφυλακής… ΜΤΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός – bullying Γιώργος Καλλιακμάνης υποψήφιος ευρωβουλευτής με το […]
[…] Χωροφυλακής… ΜΤΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός – bullying Γιώργος Καλλιακμάνης υποψήφιος ευρωβουλευτής με το […]