Αρχική » Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων

Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων

Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων: Το όριο των 1.400 € και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΠAPAΔΕΙΓMATA)

Ο τρόπος που καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων, με εστίαση στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), είναι ως εξής:

Στους συνταξιούχους επιβάλλεται διπλή φορολογία και παρακράτηση φόρου από τον ίδιο τον φόρο, ενώ ταυτόχρονα καταργείται το αφορολόγητο. Η ΕΑΣ εφαρμόζεται όταν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε φορολογία από το πρώτο ευρώ των συντάξεων.

Η ΕΑΣ καθιερώθηκε το 2010 και τροποποιήθηκε-αυξήθηκε το 2012. Το τέλος αυτό επιβάλλεται όταν ο συνταξιούχος έχει αποδοχές άνω του ορίου, π.χ. πάνω από 1.400 ευρώ, αλλά παρακρατείτε για το σύνολο της σύνταξης. Η παρακράτηση κατευθύνεται στον ασφαλιστικό «κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ. Όπου έχουν συγκεντρωθεί ποσά άνω των 16 δις ευρώ και τα οποία αναφέρονται σαν πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης.

Η ιδιαιτερότητα της ΕΑΣ είναι ότι επιβάλλεται επί των ονομαστικών αποδοχών, και περιλαμβάνει το ποσό της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης. Αυτό σημαίνει ότι υφίσταται διπλή φορολογία, καθώς περιλαμβάνει και το ποσό που θεωρείται αφορολόγητο.

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο επιβολής της ΕΑΣ, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται παράλογες στρεβλώσεις. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει την επιβάρυνση και να τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού για περισσότερη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει ανεπίλυτη.

Πώς καταργείται το αφορολόγητο συνταξιούχων – Παραδείγματα

Ας δώσουμε δύο παραδείγματα για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζεται η φορολογία συνταξιούχων λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ):

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος με σύνταξη 1.350 ευρώ:

Αρχική σύνταξη: 1.350 ευρώ

Αύξηση 3,2%: 43,2 ευρώ

Νέα σύνταξη μετά την αύξηση: 1.393,2 ευρώ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνταξιούχος θα έχει αύξηση 43,2 ευρώ τον μήνα.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος με σύνταξη 1.400 ευρώ:

Αρχική σύνταξη: 1.400 ευρώ

Αύξηση 3,2%: 44,8 ευρώ

Νέα σύνταξη μετά την αύξηση: 1.444,8 ευρώ

ΕΑΣ 3% (άνω των 1.400 ευρώ): 43,4 ευρώ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνταξιούχος που λαμβάνει 1.444,8 ευρώ θα πληρώσει 43,4 ευρώ ΕΑΣ, προσθέτοντας έτσι στο σύνολο της φορολογίας του.

Συνοπτικά, η ΕΑΣ επιβάλλεται επί των ονομαστικών αποδοχών και περιλαμβάνει το ποσό της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης, οδηγώντας σε διπλή φορολογία για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00