Αρχική » Πλαφόν 413 Ευρώ για την Παρακράτηση σε Συνταξιούχους-Απόστρατους που Εργάζονται

Πλαφόν 413 Ευρώ για την Παρακράτηση σε Συνταξιούχους-Απόστρατους που Εργάζονται

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Πλαφόν 413 Ευρώ για την Παρακράτηση σε Συνταξιούχους-Απόστρατους που Εργάζονται

Πλαφόν 413 Ευρώ για την Παρακράτηση σε Συνταξιούχους-Απόστρατους που Εργάζονται

Πλαφόν 413 Ευρώ για την Παρακράτηση σε Συνταξιούχους-Απόστρατους που Εργάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία της Ελλάδας, θα ορίσουν ένα πλαφόν στην παρακράτηση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, πάνω από το 95% των συνταξιούχων που εργάζονται αναμένεται να επωφεληθούν από σημαντικές ελαφρύνσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο πέναλτι της μείωσης της σύνταξης κατά 30% αναμένεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τον ειδικό πόρο.

Η παρακράτηση δεν θα υπερβαίνει τα 413 ευρώ ανά μήνα, ακόμη και αν το εισόδημά τους είναι πολύ υψηλό. Αυτό ισχύει για τους συνταξιούχους που αποφασίσουν να εργαστούν, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Ανάλογα με τον τύπο απασχόλησης, ο ασφαλιστικός πόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 10% του μισθού τους και έως τα 413 ευρώ. Για τους συνταξιούχους με μισθωτή απασχόληση, η παρακράτηση θα είναι το 10% του μισθού τους, αλλά δεν θα υπερβαίνει τα 413 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, όταν ένας συνταξιούχος αναλάβει μισθωτή εργασία, το ποσοστό παρακράτησης θα είναι το 10% επί του ακαθάριστου μισθού του. Αυτό το ποσό θα διανεμηθεί ως εξής: 7,7% θα πηγαίνουν προς την κύρια ασφάλιση και το 2,3% προς την επικουρική ασφάλιση. Για παράδειγμα, αν ο μισθός του συνταξιούχου είναι 750 ευρώ καθαρά, θα παρακρατείται επιπλέον ποσό της τάξεως των 75 ευρώ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει ελεύθερο επάγγελμα, όπου δεν υπάρχει επικουρική ασφάλιση, ο επιπλέον πόρος που θα κρατείται θα αντιστοιχεί στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχει επιλέξει για την κύρια ασφάλισή του. Συνεπώς, στην πράξη, η εισφορά θα ξεκινά από τα 255 ευρώ, αντί των 169,95 ευρώ που καταβάλλει ένας μη μισθωτός συνταξιούχος που δεν λαμβάνει σύνταξη και επιλέγει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Αυτή η επιπλέον παρακράτηση θα σταματάει στα 413 ευρώ τον μήνα. Εάν ο συνταξιούχος επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, η επιπλέον εισφορά θα ανέρχεται στα 85 ευρώ.

Εάν ένας συνταξιούχος αναλάβει εργασία που περιλαμβάνει και επικουρική ασφάλιση, τότε το νέο “πέναλτι” θα προβλέπει κρατήσεις που θα διανεμηθούν στο 40% της κλάσης που έχει επιλέξει για την κύρια ασφάλιση και στο 40% της κλάσης για την επικουρική ασφάλιση. Επομένως, με την υπόθεση ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, όπως δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ., θα ανέρχονται σε 297,7 ευρώ τον μήνα, έναντι των 212,7 ευρώ που καταβάλλει κάποιος που δεν εργάζεται. Σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 413 ευρώ τον μήνα.

Από την επιβολή αυτού του ειδικού φόρου θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αγρότες, καθώς και όσοι συνταξιούχοι εκτός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχουν εισόδημα από αγροτικές εργασίες έως 10.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για άλλες μικρότερες ομάδες συνταξιούχων με κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύτεκνοι, ψυχικά ασθενείς και άλλοι παρόμοιες περιπτώσεις.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00