Αρχική » Νέο Καθεστώς για τους Συνταξιούχους-Αποστράτους: Αλλαγές στην Απασχόληση και τις Εισφορές

Νέο Καθεστώς για τους Συνταξιούχους-Αποστράτους: Αλλαγές στην Απασχόληση και τις Εισφορές

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Υπουργείο Εργασίας

Νέο Καθεστώς για τους Συνταξιούχους-Αποστράτους: Αλλαγές στην Απασχόληση και τις Εισφορές

Το υπουργείο Εργασίας  εισάγει ένα νέο καθεστώς για τους συνταξιούχους-αποστράτους που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους, με σημαντικές αλλαγές στις εισφορές και τις κρατήσεις που αφορούν τον μισθό τους. Το νέο καθεστώς, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αλλαγές που ευνοούν τους συνταξιούχους-αποστράτους και επιδιώκουν να διευκολύνουν τη συνέχιση της εργασίας τους μετά τη συνταξιοδότηση.

Αλλαγές στις Εισφορές

Στο πλαίσιο αυτού του νέου καθεστώτος, οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα καταβάλουν μια εισφορά ύψους 10% του μισθού τους. Αυτή η εισφορά θα διανεμηθεί σε 7,7% για την κύρια ασφάλιση και 2,3% για την επικουρική ασφάλιση. Ενδέχεται, όμως, να υπάρχει μια πρόσθετη εισφορά σε περίπτωση που ο συνταξιούχος-απόστρατος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, η οποία θα είναι 50% της εισφοράς κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έχουν επιλέξει.

Επιπλέον, ορίζεται ένα πλαφόν για τις κρατήσεις στα 413,76 ευρώ τον μήνα, επομένως, αν ο συνταξιούχος-απόστρατος εργάζεται σε διάφορες θέσεις εργασίας ή έχει υψηλότερο εισόδημα, οι κρατήσεις του δεν θα υπερβούν αυτό το ποσό, ανεξαρτήτως του ποσού που κερδίζει από τις εργασίες του.

Κατάργηση της Ποινής Μείωσης της Σύνταξης

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση της ποινής μείωσης της σύνταξης κατά 30%, η οποία επιβάλλονταν στους συνταξιούχους-αποστράτους που συνέχιζαν να εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι-απόστρατοι θα διατηρούν την πλήρη σύνταξή τους, χωρίς να υφίστανται μείωση εξαιτίας της απασχόλησής τους.

Επιπλέον Εισφορές για Συνταξιούχους με Ελεύθερο Επάγγελμα

Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή συνεχίζουν το επάγγελμά τους θα καταβάλουν επιπλέον εισφορά ίση με το 50% της εισφοράς κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έχουν επιλέξει. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από την κατηγορία και τον τομέα της εργασίας τους. Για παράδειγμα, ένας γιατρός που συνεχίζει την εργασία του θα καταβάλει πρόσθετη εισφορά πάνω στην κύρια ασφάλιση του κλάδου του.

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτές τις κρατήσεις για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων-αποστράτων. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από αυτές τις κρατήσεις οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως αναπήροι, πολύτεκνοι και όσοι συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα ή έχουν χαμηλό εισόδημα από άλλες δραστηριότητες.

Το νέο καθεστώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τους συνταξιούχους-αποστράτους που επιθυμούν να συνεχίσουν την απασχόλησή τους μετά τη συνταξιοδότηση. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική τους κατάσταση και να ενθαρρύνουν την απασχόληση μετά τη σύνταξη.

 

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00