Αρχική » Η προθεσμία για δήλωση αναδρομικών από συντάξεις

Η προθεσμία για δήλωση αναδρομικών από συντάξεις

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Η προθεσμία για δήλωση αναδρομικών από συντάξεις

Η προθεσμία για δήλωση αναδρομικών από συντάξεις

Για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά από συντάξεις μέσα στο 2022, ο χρόνος τρέχει για την τήρηση φορολογικών υποχρεώσεων. Εδώ εξηγούμε τις προθεσμίες και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν:

Προθεσμία Δήλωσης: Οι συνταξιούχοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.

Εξόφληση Φόρου: Ο φόρος που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Δυνατότητα Εξόφλησης σε Δόσεις: Συνταξιούχοι μπορούν να αιτηθούν εξόφληση των οφειλών τους από τον φόρο εισοδήματος σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Αυτό πρέπει να γίνει μετά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Υποβολή Τροποποιητικών Δηλώσεων: Οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Για παράδειγμα, αν αφορούν το έτος 2020, πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για το έτος 2021.

Δήλωση Αναδρομικών: Στη δήλωση αναδρομικών, τα ποσά προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Εάν υπάρχει ανάγκη να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσης, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Πρόστιμα και Τόκοι: Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Ακόμα και αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκτός προθεσμίας, δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ηλεκτρονική Δήλωση: Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης.

Συνοψίζοντας, οι συνταξιούχοι πρέπει να τηρούν προθεσμίες και να υποβάλλουν δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων τους σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Είναι σημαντικό να τηρούν τις προθεσμίες και να υποβάλλουν τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις εγκαίρως για την αντιμετώπιση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00