Αρχική » Βουλή: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων – Ψηφίζεται σήμερα το οικονομικό νομοσχέδιο

Βουλή: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων – Ψηφίζεται σήμερα το οικονομικό νομοσχέδιο

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Βουλή: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων - Ψηφίζεται σήμερα το οικονομικό νομοσχέδιο

Βουλή: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων - Ψηφίζεται σήμερα το οικονομικό νομοσχέδιο

Η ψηφοφορία και συζήτηση για το οικονομικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, πραγματοποιείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το νομοσχέδιο θα έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες και τις οικογένειες της χώρας, καθώς θα επηρεάσουν τα οικονομικά τους έσοδα και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος και την ενίσχυση των πολιτών και των νέων.

Ανάμεσα στα κύρια μέτρα είναι:

  1. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων: Προτείνεται οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Επίσης, προβλέπεται μια αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου από το 2024, με αυξήσεις κατά 30% στις θέσεις ευθύνης. Το μέτρο περιλαμβάνει επίσης αύξηση στους ένστολους και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών παραμεθορίου και χιλιομετρικής απόστασης, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού.
  2. Αύξηση του αφορολογήτου και μείωση φόρων: Προτείνεται αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το όφελος να φτάνει τα 77 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  3. Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%.
  4. Κάρτα νέων “Youth pass”: Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να υποστηρίξει τους νέους πολίτες που ενηλικιώνονται, παρέχοντας ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία “Youth pass”. Αυτό παρέχει επιταγές που δικαιούνται οι πολίτες που συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη για προνομιούχες προσφορές.
  5. Επιδόματα μητρότητας: Προτείνεται αύξηση του επιδόματος μητρότητας για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το επίδομα αυτό θα λαμβάνεται για 9 μήνες μετά τη γέννηση και θα αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τα παραπάνω μέτρα συνιστούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, προς στήριξη του εισοδήματος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00