ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 25ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΑΣΑ 2025-7-4
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α.)
25ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Νέα Μουδανιά 7 Απριλίου 2025
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Νέα Μουδανιά, σήμερα την 7η Απριλίου του έτους 2025, ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα και ώρα 18.00΄, τα μέλη του 25ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,
Ο μ ο φ ώ ν ω ς
Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:
1. Αποτίουν ευλαβικά φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος και στους αγώνες για προστασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των έννομων κοινωνικών αγαθών. Τιμούν σταθερά τη συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας και κλείνουν το γόνυ στους πεσόντες με ζωντανή τη μνήμη και τη διατήρηση της Ιστορίας τους.
2. Δηλώνουν αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, με συνέπεια, αξιοπιστία και αγωνιστικότητα. Ενισχύουν κάθε κοινή προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ακόμα συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας για το υψηλό φρόνημα και την πίστη στο καθήκον τους.
3. Διατρανώνουν τους προβληματισμούς τους στην συνεχιζόμενη κρίση αρχών, θεσμών, αξιών και συμβόλων προσδιορισμού του ορθόδοξου ελληνισμού και της αρχαίας και σύγχρονης Ιστορίας του.
4. Καταδικάζουν κάθε πολιτική λαϊκισμού, προνομίων και ασυλιών που τίθεται απέναντι στη διαφάνεια και τη νομιμότητα και εναντιώνονται σε όσους εκμεταλλεύονται συστηματικά τον ανθρώπινο πόνο από εθνικές τραγωδίες ή καταστροφές. Παράλληλα εκφράζουν προσκυνηματικά τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών που συνεχίζουν να βιώνουν τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας και καλεί τις Αρχές της Θέμιδας και όλη τη συντεταγμένη πολιτεία στην πλήρη απονομή δικαιοσύνης.
5. Θεωρούν πολύ ώριμη την κοινωνική απαίτηση στο ζήτημα της «ποινικής ευθύνης των Υπουργών» και τάσσονται υπέρ της άμεσης αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος.
6. Τονίζουν την ανησυχία τους στην ερήμωση της υπαίθρου, χωριών και κωμοπόλεων και επισημαίνουν τους κινδύνους του δημογραφικού ζητήματος με την περαιτέρω αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης. Καλούν την πολιτεία σε θεσμοθέτηση κινήτρων εγκατάστασης με αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση ανεργίας και επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.
7. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους σε κάθε οικονομική πολιτική συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μείωσης της αγοραστικής αξίας τους και σε όλες τις ισχύουσες αντισυνταγματικές περικοπές των αποδοχών στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και προσδοκούν η εκάστοτε δημοσιονομική πρόοδος να μετουσιώνεται σε διαθέσιμο εισόδημα για τους πολίτες.
8. Ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων νόμων (έκδοση Κ.Υ.Α.) που αφορούν τη θεσμοθέτηση πόρων με σκοπό την ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους Ταμείων (πχ τέλη- Κ.Ο.Κ.).
9. Απαιτούν την πλήρη διακοπή της παρακράτησης της ασφαλιστικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν. 3863/2010, ή εναλλακτικά το διπλασιασμό της τιμαριθμοποίησης ώστε κάθε φορά με την αύξηση συντάξεων να αυξάνονται και οι κλίμακες της εισφοράς με αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάργηση αυτής για μεγάλα τμήματα συνταξιούχων.
10. Διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την κατάργηση της μνημονιακής περικοπής από τις επικουρικές συντάξεις. περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.
11. Διεκδικούν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης ως δίκαιη απαίτηση απέναντι στις αντισυνταγματικές περικοπές των μνημονιακών χρόνων.
12. Ζητούν την άμεση ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» του Ν. 4387/16,στις ανταποδοτικές συντάξεις που διακριτικά και άνισα στερεί, σχεδόν ισόβια από πολλούς συνταξιούχους, κάθε αύξηση ανάλογης του πληθωρισμού.
13. Ανησυχούν για την έξαρση του φαινομένου της ακρίβειας που ροκανίζει και πλήττει καίρια τις συντάξεις των αποστράτων και ζητά αυστηρότερους ελέγχους και τιμωρία στα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
14. Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους για τη συνέχεια της καταφανούς αναντιστοιχίας εκπροσώπησης των αποστράτων αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο ασφαλιστικό φορέα e-ΕΦΚΑ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης).
15. Επιθυμούν την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την αξιοποίηση του κτιρίου του Αρχηγείου της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής επί της οδού Ιουλιανού.
16. Ζητούν την ομαλή διασφάλιση λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) και αιτούνται την επέκταση των δικαιούμενων παροχών από το «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας», από τα 10 στα 15 έτη, με αφετηρία των χρόνο έκδοσης της τελευταίας πράξης αποστρατείας.
17. Προτείνουν την Ίδρυση Νοσοκομείου Σωμάτων Ασφαλείας, στα πρότυπα των στρατιωτικών νοσοκομείων και καλούν την Πολιτεία στην υποδειγματική λειτουργία των παρόντων στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙ.Μ.Τ.Σ.
18. Εκφράζουν τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή τους στην πρόταση-απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΑΑΣ, αλλαγής του Νομικού Πλαισίου συγκρότησής του, με τη μείωση των εκπροσώπων μας της Χωροφυλακής (Ελληνικής Αστυνομίας) από δύο σε ένα μέλος.
19. Ζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Πόντο από Οργανισμούς και ξένα κράτη, την ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και την επιχορήγηση ιστορικής έρευνας, για την ανάδειξη της ένδοξης διαδρομής του Σώματος της Πρώην Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής στην Μικρά Ασία, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνδρες της.
20. Εκφράζουν την αντίθεση στην υποβάθμιση ή και κατάργηση της Διεύθυνσης Ιστορίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και υποστηρίζουν κάθε ίδρυση χώρων Μουσειακού χαρακτήρα Σωμάτων Ασφαλείας.
21. Διατυπώνουν την ανησυχία τους για την έξαρση της παραβατικότητας, των εγκλημάτων βίας, την εμφανή παιδική εγκληματικότητα και την ενδοοικογενειακή βία και επικροτεί αυστηροποίηση ποινών με κατάργηση ευεργετικών διατάξεων πρόωρης αποφυλάκισης.
22. Εκδηλώνουν την ανησυχία τους στην έκταση της παγκόσμιας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με μη καθορισμένο κανονιστικό πλαίσιο και εγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας στα θέματα κυβερνοασφάλειας, δικαιοσύνης, διαφάνειας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
23. Ανησυχούν για την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, τον περιφερειακό αναθεωρητισμό και τον σύγχρονο επαναπροσδιορισμό επιρροών και διεθνών οικονομικών σχέσεων.
24. Συνεχίζουν αδέσμευτα την ανεξάρτητη πορεία της Ομοσπονδίας, έχοντας αυστηρούς κριτές όλα τα μέλη Συνδέσμων και Ενώσεων αποστράτων του συνόλου της επικράτειας που ελέγχουν τα πεπραγμένα και μεριμνούν απρόσκοπτα για ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού τους φορέα.
25. Τέλος, εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.