Αρχική » Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Το Δ.Σ. Της Ένωσης Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής Καλεί σε Ενότητα και Δράση.

Στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, η παγκόσμια κοινότητα ενώνεται για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Αυτή η ημέρα είναι πολύ περισσότερο από μια απλή ημέρα ευαισθητοποίησης. Είναι μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την ανάγκη για ενότητα, δράση και αλλαγή στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ένα φαινόμενο που παραμένει μια παγκόσμια πανδημία.

Έμφυλη Βία: Μια Σοβαρή Παραβίαση των Δικαιωμάτων

Κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών – σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική – αποτελεί σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία αυτή πηγάζει από βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις ισχύος και εξουσίας των αντρών έναντι των γυναικών. Στον πυρήνα της βρίσκεται η έμφυλη βία, ένα φαινόμενο που, παρότι ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες.

Η Αόρατη Πανδημία

Πίσω από τις στατιστικές και τους αριθμούς, κρύβονται ιστορίες ανθρώπων που υφίστανται πόνο, δυστυχία, εξευτελισμό και κακοποίηση. Η πραγματική διάσταση του προβλήματος είναι ακόμη πιο απογοητευτική, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων δεν καταγγέλλει ποτέ το πρόβλημα. Αυτό το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως “αόρατο”, καθώς πολλοί ανθρώποι παραμένουν σιωπηλοί για τον φόβο των συνεπειών ή λόγω κοινωνικών πιέσεων.

Ενδοοικογενειακή Βία: Η Σκοτεινή Πλευρά

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια επιπλέον διάσταση του προβλήματος. Το 81,4% των δραστών που διώχθηκαν ποινικά το 2021 για ενδοοικογενειακή βία ήταν άντρες, ενώ οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 98% δράστες άντρες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σκοτεινή πλευρά της οικογενειακής ζωής και να δράσουμε για την προστασία των θυμάτων.

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας

Η Συμβολή Όλων μας

Η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των θυμάτων. Από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής στα Αστυνομικά Τμήματα και τα 91 Επιχειρησιακά και Επιτελικά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όλοι συμβάλλουν με εκπαιδευμένο προσωπικό για να υποστηρίξουν τα θύματα με υπευθυνότητα, εχεμύθεια και επαγγελματισμό.

Ο Ρόλος της Κοινωνίας

Ωστόσο, η εξάλειψη της έμφυλης βίας απαιτεί τη συνεργασία και τη συμβολή όλων μας. Απαιτεί αλληλεγγύη, ενημέρωση, και εκπαίδευση. Καλούμε τους πολίτες, τους φορείς, και τα κράτη να ενωθούν κατά της έμφυλης βίας. Αφορά όλους μας, αφορά τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό μας!

Στη μνήμη των θυμάτων, στην ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς βία, στέκουμε ενωμένοι στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Είναι καιρός να δράσουμε, να αντισταθούμε, και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα να ζει χωρίς φόβο και ελεύθερη από βία.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00