Η Πρόταση Της Ε.ΣΥΝ.Α.Α στην Δημόσια Διαβούλευση ΥΠΕΘΑ

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comments
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΕΣΥΝΑΑ

Η Πρόταση Της Ε.ΣΥΝ.Α.Α στην Δημόσια Διαβούλευση ΥΠΕΘΑ

Προτάσεις για τη Δικαιοσύνη στην Υγεία των Σωμάτων Ασφαλείας»

Η πρόσφατη νομοθετική πρόταση για τη «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής (ΕΣΥΝΑΑ).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της, μελετώντας το, αποδέχεται ότι το νομοσχέδιο, αν και θετικό ως προς τη δομική ανασυγκρότηση, αγνοεί βασικά ζητήματα που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας και τους αποστρατευθέντες.
Η κριτική επικεντρώνεται στην ανισότητα πρόσβασης, την έλλειψη αναφοράς στους αποστράτους, και τη μη συμπερίληψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων ως ισότιμων εταίρων.
Στην διαβούλευση όλοι οι φορείς πρέπει να αναγνωρίσουν την διαχρονική υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών για αστυνομικούς, πυροσβέστες, και λιμενικούς.
Οι υπάρχουσες υποδομές, όπως τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, με περιορισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και διακρίσεις στην πρόσβαση.
Η προτεινόμενη ενσωμάτωση των ιατρείων σε στρατιωτικά νοσοκομεία ανέδειξε νέα ερωτήματα για τη συμμετοχή των Σωμάτων Ασφαλείας σε κοινές δομές, χωρίς όμως να διασφαλίζει ισότιμη αντιμετώπιση.

1. Η Τραγική Κατάσταση της Υγείας στα Σώματα Ασφαλείας

Το Δ.Σ. της ΕΣΥΝΑΑ επισημαίνει ότι το υγειονομικό σύστημα για τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκεται σε «τραγικό επίπεδο», με κύρια χαρακτηριστικά:
• Παροχές χαμηλής ποιότητας: Οι υπηρεσίες περιορίζονται σε βασικές εξετάσεις, χωρίς ειδικευμένη φροντίδα ή προληπτικούς ελέγχους.
• Κεντρικοποίηση και Ανισότητα: Μόνο τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης λειτουργούν, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες της επαρχίας. Επιπλέον, η πρόσβαση ελέγχεται συχνά από γνωριμίες, ωθώντας πολλούς να προσφεύγουν στο ιδιωτικό τομέα.
• Ελλείψεις σε Τεχνολογία και Προσωπικό: Η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και η μη δημιουργία οργανωμένων μονάδων περίθαλψης επιβαρύνουν τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας.

2. Κριτική Στοιχεία του Νομοσχεδίου: Απουσία Αποστράτων και Ανισότητα

Α. Ο Τίτλος και η Συμπεριληπτικότητα
Ο τίτλος «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων» θεωρείται εξαιρετικά περιοριστικός, καθώς δεν αναγνωρίζει ρητά τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) ως κύριους φορείς.
Η ΕΣΥΝΑΑ προτείνει την αλλαγή του σε «Υγεία Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας», ώστε να καλύπτεται η πολυδιάστατη φύση του θεσμού.
Β. Η Σιωπή για τους Αποστράτους
Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει καθόλου τους αποστρατευθέντες, παρόλο που αυτοί αντιμετωπίζουν συχνά χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της υπηρεσίας τους. Η οικονομική συμμετοχή τους σε δαπάνες (π.χ. για το ΝΙΜΙΤΣ) χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα είναι άδικη.
Ένας συνταξιούχος αστυνομικός εκτός Αθηνών πληρώνει για το ΝΙΜΙΤΣ, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τοπικό στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής του (π.χ. 424 Γ.Σ.Ν.Ε.) με ισότιμους όρους.

3. Ενσωμάτωση Ιατρείων σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Σύμφωνα με το άρθρο 8, τα Κεντρικά Ιατρεία θα ενταχθούν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. (Αθήνα) και 424 Γ.Σ.Ν.Ε. (Θεσσαλονίκη). Παρόλο που αυτό ενισχύει την πρόσβαση σε τεχνολογία, η ΕΣΥΝΑΑ κρίνει ότι:
• Δεν Υπάρχει Ισότιμη Συμμετοχή: Οι γιατροί των Σωμάτων Ασφαλείας θα εργάζονται υπό τον έλεγχο στρατιωτικών διοικήσεων, χωρίς αυτονομία.
• Κίνδυνοι Αντιδράσεων: Ιατροί της Αστυνομίας φοβούνται μειωμένη ελευθερία λειτουργίας και επιπλέον γραφειοκρατία.
Δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων μέσα στα νοσοκομεία για κάθε Σώμα, με κοινή χρήση υποδομών. Έτσι, θα εξασφαλιστεί ταυτόχρονα η άμεση διάγνωση και η αυτονομία των ιατρών.

4. Οικονομική Συμμετοχή και Κοινωνική Αδικία

Το άρθρο 39 προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί δεν πληρώνουν για υπηρεσίες στα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι ένστολοι (και αποστρατευθέντες) αναμένεται να συμμετέχουν οικονομικά. Η ΕΣΥΝΑΑ ζητά:
• Κοινό Καθεστώς για Όλους: Ισότιμη πρόσβαση σε ΝΙΜΙΤΣ, 401, 424, και άλλα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως σώματος ή καθεστώτος (εν ενεργεία/απόστρατος).
• Κατάργηση Διακρίσεων: Στο άρθρο 34, η ανάγκη έγκρισης από διευθυντή κλινικής για φροντίδα αποστράτων δημιουργεί τυχόν καθυστερήσεις.

5. Συμπεράσματα και Προοπτικές

Η πρόταση της ΕΣΥΝΑΑ δεν απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά ζητά ουσιαστικές τροποποιήσεις:
• Διεύρυνση του Τίτλου και του Πεδίου Εφαρμογής: Να συμπεριλαμβάνονται ρητά όλα τα Σώματα Ασφαλείας και οι αποστρατευθέντες.
• Δημιουργία Ενιαίων Υγειονομικών Μονάδων: Με κοινή χρήση πόρων και μείωση γραφειοκρατίας.
• Ισότιμη Οικονομική Συμμετοχή: Χωρίς διπλά πρότυπα μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών.

«Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων»

Η «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων» μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια δίκαιη αναβάθμιση του συστήματος υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στη συλλογικότητα και την ισότητα.
Η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε διαβούλευση είναι καίρια, ώστε να αποφευχθούν κενά και αδικίες που θίγουν τη ζωή εκατοντάδων ενόπλων και αποστράτων.
Η υγεία των ανθρώπων που προστάτευσαν την κοινωνία δεν πρέπει να είναι δευτερεύον ζήτημα, αλλά βασικό δικαίωμα.
Μόνο έτσι θα επιτευχθεί μια πραγματικά σύγχρονη και ανθρώπινη υγειονομική πολιτική.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & το Δ.Σ. της Ε.ΣΥΝ.Α.Α.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00