Αρχική » Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Κούρεμα Οφειλής και Σημαντικές Αλλαγές

Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Κούρεμα Οφειλής και Σημαντικές Αλλαγές

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comment
Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Κούρεμα Οφειλής και Σημαντικές Αλλαγές

Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Κούρεμα Οφειλής και Σημαντικές Αλλαγές

Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Κούρεμα Οφειλής και Σημαντικές Αλλαγές. Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρνει σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, επιφέροντας βελτιώσεις που αφορούν το κούρεμα οφειλών και το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Οι σημαντικές αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το ύψος του περιορισμού των οφειλών (“κούρεμα”), με μείωση που φτάνει έως και 28%, ειδικά σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού υποστηρίζει περιορισμό της οφειλής σε ποσοστό που προβλέπεται από τις νέες διατάξεις.

Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών ορίζεται σταθερά στο 3% για τα επόμενα τρία έτη, ενισχύοντας έτσι την οικονομική βιωσιμότητα των οφειλετών.

Επιπλέον, η Κοινή Υπουργική Απόφαση παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για άτομα που έχουν κληρονομήσει οφειλές από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, επιτρέποντας έτσι την αντιμετώπιση του χρέους με διαφορετικό και ευνοϊκότερο τρόπο.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις προβλέπουν σταθερό επιτόκιο για τρία έτη, εξασφαλίζοντας οικονομική προβλεψιμότητα για τους οφειλέτες.

Η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για την ενημέρωση των δανειοληπτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2024, προσφέροντας προσωποποιημένη και διαφανή ενημέρωση σχετικά με το ύψος της οφειλής και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Ο νόμος 5072/2023 επίσης εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, παρέχοντας αυτόματη αποδοχή της πρότασης αναδιάρθρωσης από τους πιστωτές, με διατήρηση του δικαιώματος του οφειλέτη να την απορρίψει.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια μόνο εάν υπάρχουν αποδείξεις για ανακρίβειες στην αίτηση.

Μέσω του εξωδικαστικού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, με συνολικό ύψος 4,36 δισ. ευρώ και μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες.

Η επιτυχία αυτή αναμένεται να ενισχυθεί με τις νέες διατάξεις, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάκαμψη και παρέχοντας ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00