Αρχική » Φορολογική Δήλωση 2024 – Αυτόματη Υποβολή για Μισθωτούς και Συνταξιούχους

Φορολογική Δήλωση 2024 – Αυτόματη Υποβολή για Μισθωτούς και Συνταξιούχους

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comments
Φορολογική Δήλωση 2024 - Αυτόματη Υποβολή για Μισθωτούς και Συνταξιούχους

Φορολογική Δήλωση 2024 - Αυτόματη Υποβολή για Μισθωτούς και Συνταξιούχους

Φορολογική Δήλωση 2024 – Αυτόματη Υποβολή για Μισθωτούς και Συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα νεότερα δελτία ειδήσεων –με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ– από το τρέχον έτος, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώσουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε ότι το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση.

Η διαδικασία αυτή είναι πλέον εξαιρετικά απλοποιημένη για τους εν λόγω φορολογούμενους. Αρκεί να ελέγξουν τα προ-συμπληρωμένα ποσά, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λπ.

Όσοι διαπιστώσουν ότι όλα είναι εντάξει, απλά πατούν το κουμπί υποβολής της δήλωσης, και ταυτόχρονα εκκαθαρίζεται το φορολογικό τους καθεστώς, εκδίδοντας το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Για τους πολίτες που επιθυμούν να μην ασχοληθούν καθόλου με τη διαδικασία υποβολής, υπάρχει η δυνατότητα να αφήσουν το σύστημα να υποβάλει αυτόματα τη δήλωσή τους.

Στις 30 Ιουνίου 2024, αν δεν έχουν λάβει καμία δράση, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, εκδίδοντας το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου 2024. Μέχρι τότε, αναμένεται να εγκριθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο που, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, θα θέσει τέλος στις παρατάσεις και θα διευκολύνει τους φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει για τις δηλώσεις του 2025, προβλέπεται η ενσωμάτωση περισσότερων προσυμπληρωμένων δεδομένων, όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ.

Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2, όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα, θα έχουν ήδη συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ, ελαφρύνοντας έτσι το έργο των φορολογουμένων.

Επιπλέον, το myProperty θα αυτοσυμπληρώνει αυτόματα το Ε9 για τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 δεν θα αφορά μόνο τους πωλητές ακινήτων, αλλά και τους φορολογούμενους που προβαίνουν σε διαδικασίες γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Σήμερα, το μέτρο εφαρμόζεται σε 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων, και αυτή η επέκταση θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00