Το Νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και οι Επιπτώσεις στις Συντάξεις. Οικονομικές Προκλήσεις και Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τις συντάξεις και τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.
Ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, και ειδικότερα για τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι προκλήσεις είναι πολλές και επείγουσες. Καθώς οι δημοσιονομικές πιέσεις αυξάνονται, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές.
Ο συνδυασμός των νέων συνταξιοδοτήσεων και της αύξησης των ετήσιων συντάξεων δημιουργεί έντονο προβληματισμό, και τα σενάρια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εντείνουν την αγωνία των συνταξιούχων αστυνομικών.
Οι Προβλέψεις του Νέου Μεσοπρόθεσμου
Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια θα οφείλεται κυρίως στις νέες συνταξιοδοτήσεις και όχι τόσο στις αυξήσεις των υφιστάμενων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το 60% της αύξησης θα προέρχεται από τις νέες συνταξιοδοτήσεις, ενώ μόνο το 40% θα αφορά τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις. Ενδεικτικά, για το 1 δισ. ευρώ που προϋπολογίζεται για τις συντάξεις το 2025, τα 600 εκατομμύρια αφορούν νέες συντάξεις και μόνο 400 εκατομμύρια τις αυξήσεις στους υπάρχοντες συνταξιούχους.
Αυτά τα νούμερα ενδέχεται, όμως, να είναι υποεκτιμημένα. Αν αναλογιστεί κανείς την ένταση των συνταξιοδοτήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το 2022, γίνεται εμφανές ότι η πρόβλεψη για 80.000 νέες συντάξεις ετησίως μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.
Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος, αγγίζοντας τις 180.000 έως 200.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι για τις νέες συντάξεις μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις των 600 εκατομμυρίων ευρώ, και να φτάσει ακόμα και τα 840 εκατομμύρια.
Η Επίπτωση στους Συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας
Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί και γενικότερα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονται σε σύνταξη ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αλλαγές στις συνταξιοδοτικές τους παροχές. Οι προβλέψεις για το δημοσιονομικό κόστος των συντάξεων είναι ανησυχητικές, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και ενδεχόμενες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι το 2027 μπορεί να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, προκειμένου να συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αστυνομικοί που δεν θα έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη ή την ηλικία των 60 ετών μέχρι τότε, ενδέχεται να αναγκαστούν να παρατείνουν την εργασία τους.
Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να προσαρμοστούν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Για τους εν δυνάμει δυνητικούς συνταξιούχους, η πιθανότητα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι γεννηθέντες μεταξύ 1957 και 1965 βρίσκονται ήδη στο «στόχαστρο», καθώς πολλές από αυτές τις ηλικιακές ομάδες συνταξιοδοτούνται τώρα ή θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα.
Μια αλλαγή στα όρια ηλικίας θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά την απόφαση αυτών των ανθρώπων, υποχρεώνοντάς τους να παραμείνουν στην εργασία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι Δράσεις των Συνταξιούχων και των Ενώσεων τους
Η αντίδραση στις πιθανές αλλαγές και περικοπές που ενδέχεται να φέρει το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο είναι επιβεβλημένη. Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Οι Ενώσεις Συνταξιούχων Αστυνομικών, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν κεντρικό ρόλο να παίξουν.
Σημαντικότερη όλων είναι η Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής (Ε.ΣΥΝ.Α.Α.), η οποία έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία της στις κινητοποιήσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.) βρίσκεται σε εγρήγορση και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται.
Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί έχουν διανύσει μια ζωή υπηρετώντας την κοινωνία και το κράτος, και είναι δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους όταν βλέπουν τα δικαιώματά τους να τίθενται σε κίνδυνο. Οι περικοπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, και νέες περικοπές ή αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Η ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και η διεκδίκηση καλύτερων όρων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ.
Η Αναγκαιότητα για Διάλογο και Συνεννόηση
Σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι ισχυρές, η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο οι περικοπές και οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας. Απαιτείται διάλογος και συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.
Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, μέσω των οργανώσεών τους, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο, διασφαλίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν με κοινωνική ευαισθησία και να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων.
Όλοι Μαζί και Ενωμένοι
Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομική πραγματικότητα επιβάλλει αναθεωρήσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Ωστόσο, η ενότητα, η συμμετοχή στις ενώσεις και η ενεργός συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μπορούν να αποτρέψουν τις πιο επώδυνες αλλαγές. Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι κρίσιμες, και οι συνταξιούχοι αστυνομικοί πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, με κάθε νόμιμο μέσο.