Σχέδιο μείωσης των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων
Τη μείωση της επιβάρυνσης των συντάξεων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων (υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενών – ΑΚΑΓΕ) εξετάζει η κυβέρνηση, πέραν των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση της βάσης υπολογισμού των εν λόγω εισφορών και παράλληλα την αύξηση των εισφορών ως ποσοστών.
Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εισφορές έχουν θεσπιστεί από το 2011, είναι κλιμακωτές (συνολικά προβλέπονται 7 κλίμακες) και αφορούν όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Έτσι, ισχύουν τα εξής ενδεικτικά:
– Για κύριες συντάξεις από 1.400,01 ευρώ έως 1.700,00 ευρώ, ποσοστό 3%
– Για κύριες συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, ποσοστό 6%
– Για κύριες συντάξεις από 2.000,01 ευρώ έως 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7% κ.λπ.
Η κλιμάκωση των ποσοστών συνεχίζεται ανά 300 ευρώ μέχρι και τις συντάξεις των 3.500 ευρώ (φτάνοντας το 13%), ενώ πάνω από τα 3.500 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 14%.
Οι παραπάνω εισφορές επιβάλλονται σε όλο το ποσό της σύνταξης. Έτσι, ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους 1.500 ευρώ, καταβάλλει κάθε μήνα εισφορά ύψους 45 ευρώ (1.500 ευρώ Χ 3%).
Εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων να μην επιβάλλεται σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά στο υπερβάλλον ποσό του κατώτατου ορίου ανά κλίμακα.
Έτσι, με βάση το παραπάνω παράδειγμα του συνταξιούχου με τα 1.500 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να επιβληθεί στα 100 ευρώ, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ του κατώτατου ορίου της κλίμακας (1.400 ευρώ) και του ύψους της σύνταξης του (1.500 ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωνόταν σημαντικά η βάση υπολογισμού της εισφοράς.
Επειδή, όμως, αν μείνει η ίδια εισφορά ως ποσοστό (εν προκειμένω 3%), τότε τα έσοδα υπέρ του “κουμπαρά” των ταμείων (δηλαδή του ΑΚΑΓΕ) θα ήταν πενιχρά σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς (μόλις 3 ευρώ έναντι 45 ευρώ για το παράδειγμά μας), εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού της εισφοράς όχι μόνο για την κλίμακα μεταξύ 1.400 ευρώ – 1.700 ευρώ αλλά και για τις υπόλοιπες 6 κλίμακες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιβάρυνση η οποία θα προκύψει, σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα είναι χαμηλότερη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, σε σχέση με την υφιστάμενη.
Oι 4 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες 4 παρεμβάσεις (3 εκ των οποίων προβλέποταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ):
-Την οικονομική ενίσχυση σε μονιμότερη βάση των συνταξιούχων που χάνουν την ετήσια αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
-Την κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάσταση του από μια μικρή παρακράτηση.
-Την μόνιμη κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ.
-Tην αύξηση όλων των κύριων συντάξεων πάνω 3% (σ.σ. ανάλογα με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος) από την 1/1/2024.