Αρχική » Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν δουν αύξηση

Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν δουν αύξηση

by Ε.ΣΥΝ.Α.Α
0 comments
Συντάξεις-ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν δουν αύξηση

Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν δουν αύξηση. Αυξήσεις έως 3,5% στις Κύριες Συντάξεις και Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς.

Τα Τελευταία Νέα για τους Συνταξιούχους

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που αφορούν τις συντάξεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται αυξήσεις έως 3,5% μόνο για τις κύριες συντάξεις από το νέο έτος, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι, βάσει νόμου του 2017.

Το ποσοστό αυτών των αυξήσεων προκύπτει από τον συνδυασμό του πληθωρισμού και της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε ετήσια βάση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προστεθεί και ένα επιπλέον 0,4% στο ποσοστό αυτό, κατά την επικύρωση από τη Eurostat των τελικών αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2022, προσφέροντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις.

Σημειώνεται ότι αυτές οι αυξήσεις αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές ή τα μερίσματα. Επιπλέον, εξαιρούνται από αυτές όσοι χαρακτηρίζονται ως “παλαιοί συνταξιούχοι”, δηλαδή όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 και διατηρούν μεγάλες προσωπικές διαφορές.

Το πρόβλημα των προσωπικών διαφορών για αυτούς τους συνταξιούχους είναι σημαντικό, καθώς πέρυσι περίπου 910.077 άνθρωποι δεν έλαβαν καθόλου αύξηση στις κύριες συντάξεις, και περίπου 258.000 άλλοι έλαβαν πολύ μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα έπρεπε. Αυτό αντισταθμίστηκε κάπως με τη χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς, το οποίο ανήλθε σε ποσά όπως 200, 250 ή 300 ευρώ.

Παραμένει άγνωστο εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει, μέσα στη νέα τετραετία, να καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2010 και επηρεάζει κυρίως τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά. Τα χρήματα από αυτήν την εισφορά κατευθύνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη τολμήσει να την καταργήσει, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Οι συνταξιούχοι αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτών των μέτρων, ελπίζοντας σε μια βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και την εξάλειψη των αδικαιολόγητων προσωπικών διαφορών.

Δείτε Επίσης

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00